Powerbanka s dobíjením z cyklistického dynama DYNABANK obsahovala funkci PASS, která dokázala posílat napětí akumulátoru na USB výstup bez zapnutého měniče a také napětí z usměrňovače během jízdy. Jelikož se tato funkce ukázala jako málo užitečná a rovněž mátla připojené zařízení, byla tato funkce odstraněna. Nahrazena je ale úpravou, která dokáže automaticky odpínat a spínat USB výstup.

Protože samotné připojení například mobilního telefonu do USB během jízdy mátlo dobíjecí obvody mobilu, tak byl na výstup měniče 5V byl přidán spínač, který toto usměrněné napětí odpojí. Je tak možné mít i během jízdy při dobíjení stále zapojený USB port, aniž by to připojený přístroj věděl. A byla přidána funkce, kdy při zapnutí výstupního měniče na 5V před jízdou (powerbanka má jen jeden měnič, který je používán jak pro dobíjení, tak pro výstup 5V) dojde k automatickému přepnutí na nabíjení, jakmile se na vstupu od dynama objeví napětí (tedy se rozjedete). Po zastavení je opět měnič na 5V po chvíli zapnut, není se tedy nutné během pauzy v jízdě starat o ruční zapínání dobíjení například mobilu, který je používán k navigaci.

Určitě se ptáte, že je výhodnější použít přístroj, který používá akumulátor jako buffer, převádí střídavé napětí dynama na napětí akumulátoru a z něho rovnou na napětí 5V pro USB. To je částečně pravda, ale je nutné brát v úvahu, že mobilní telefon se může dobíjet vyšším výkonem než je schopno dynamo dodat, takže stejně dochází k čerpání energie z akumulátorového bufferu. Výhodné je to především v případě, kdy je mobilní telefon plně dobit a jeho spotřeba je srovnatelná nebo menší než výkon dynama. U DYNABANK jsou tyto dvě funkce odděleny a dochází buď k dobíjení akumulátoru za jízdy nebo automatickému přepnutí k nabíjení mobilu během stání. Navíc disponuje vyšší kapacitou pro nabíjení dalších přístrojů.

 

Cookies

Pro lepší používání stránek a pro náš obchod používáme jen nezbytné cookies.