V mnoha případech je nutné vybudovat vzdálený řídící systém bez přívodu elektrického vedení. Pro řadu DIN-IPC byl vyvinut MPPT regulátor, který umožňuje dohled fotovolaického systému přes integrovanou procesorovou jednotku, takže jsou vždy k dispozici informace o stavu stejně jako z ostatních senzorů, které jsou do systému připojeny.

IPC-MPPT je modul pro dobíjení akumulátorů z fotovoltaických panelů s dvoučinným měničem a aplikací funkce Maximum Power Point Tracking (MPPT) pro využití maximálního výkonu z panelů. Modul lze ovládat ze systému DIN-IPC a zjišťovat z něj informace o dosaženém výkonu, napětí a proudu. Pracuje ale i samostatně, např. pokud je akumulátor vybitý a systém je bez napětí, může začít sám dobíjet akumulátor. Obsahuje výstup pro akumulátor a výstup pro libovolnou zátěž, která je odpojitelná podle požadavků a podle stavu nabití akumulátoru.

Způsob použití ukazuje obrázek. K IPC-MPPT je připojen solární panel, který dobíjí akumulátor a zároveň připojuje napájení zpět na vstup procesorové jednotky IPC-CPUF407. Vložen je i izolovaný napájecí zdroj, který zajistí galvanické oddělení fotovoltaického panelu a akumulátoru od zbytku systému. V případě malého systému bez požadavku na galvanické oddělení je možné tento zdroj vynechat. Doporučeno je ale připojit na vstup od panelu oddělovač a chránič přepětí.

Modul IPC-MPPT lze použít pro dobíjení akumulátorů 12V, 24V nebo 48V s fotovoltaickými panely o napětí 20V, 42V nebo 72V. Široký rozsah vstupního napětí až 100V tak dokáže dodat dostatek energie i pro větší systémy a dává dostatečnou rezervu pro dny pod mrakem. Maximální dobíjecí proud je až 10A, doporučený výkon panelů je do cca 100W.

Použít je možné jak moderní Li-Ion akumulátory (např. LiFePo), tak v prostředí s nízkými teplotami olověné akumulátory, které jsou vhodnější pro použití při záporných teplotách.

Oblast použití jsou například meteorologické stanice, systémy pro vyhodnocování stavu vozovky, vzdálené senzorické systémy a systémy sběru dat.

Více o modulu IPC-MPPT najdete zde. Kontaktujte nás pro dostupnost a ceny.

Cookies

Pro lepší používání stránek a pro náš obchod používáme jen nezbytné cookies.